Navigation Menu+

Basic Soldering – Grundläggande lödningsteknik

Posted on Sep 17, 2009 by in Läsvärt, Tips och tekniker | 7 comments

psp2_0001_alt

Grundläggande lödningsteknik

Det kan aldrig sägas för ofta: för ett gott resultat vid lödning gäller endast tre saker. Renlighet, renlighet och renlighet!
Jag brukar alltid börja med att rengöra och preparera lödpennan ordentligt. Jag torkar av lödspetsen med en fuktad wettextrasa, för att få bort gammal oxidering och fluss. Har man en äldre typ av penna med koppar- eller mässingspets kan man också rengöra med fin smärgelduk. Jag sätter på strömmen och låter pennan komma upp i arbetstemperatur. Därefter doppar jag spetsen i en rengöringssvamp som är genomfuktad med vatten. Det här momentet gör att all ytoxidering förångas.

Basic Soldering Techniques

It can never be stated too many times, really: to get good soldering results there are only three things to remember: Cleanliness, cleanliness and cleanliness!
I usually start by thoroughly cleaning and preparing the soldering iron. I wipe off any old dirty residuals with a sponge dampened in water. For older types of iron with a copper or brass tip it works well to sand the tip with some fine carbide (wet sanding) paper. Now I turn on the iron and wait for it to reach working temperature. I then dip the tip into a thoroughly (water) wetted sponge. This is called ”shocking” the iron, and will evaporate any left oxide from the tip.

psp2_0000_pict00041

Direkt efter svampdoppet tillför jag lödtenn till spetsen, jag förtennar den alltså för optimal värmeledningsförmåga.
Det finns varianter på detta: man kan också doppa spetsen i flussmedel och direkt därpå tillföra tennet. Ett annat listigt sätt är att sätta på strömmen och hålla tennet mot spetsen under uppvärmningen. På det sättet får man också en god uppfattning om i vilket temperaturspann tennet smälter ut bäst.

Directly after the sponge dip, I feed the tip with some solder, thus tinning the tip for best possible heat transfer.
Thee are some alternative ways you can tin the tip: dip it in flux instead of chocking, and tin it directly after. Or you can start with a cold iron, holding the tin to the tip while the iron gains heat: this is also an excellent way of finding out the optimal heat setting, you can clearly see when the tin melts in a good way.
  

psp2_0002_pict00071

Så här ser en väl förtennad spets ut: inga oxidrester eller föroreningar, spetsen är blankt silvrig, lite ”svettig” i looken!

Here’s a properly tinned tip: no oxide residues or dirt, the tip is shiny silver, with a sligtly ”wet” look to it.

 

psp2_0003_pict00081

Får jag lite för mycket tenn på spetsen så avlägsnar jag det INTE via svampen, utan använder antingen en separat svamp för detta, eller som i bilden ovan, genom att stöta spetsen ett par gånger i en lödspetsrengörare. Det guldfärgade materialet är kraftig stålull, restslagg samlas i trasslet och på botten av byttan. Smart! Svampen är endast till för att få bort oxidrester, inte skräptenn. En smutsig svamp är inget att ha, då är risken stor att man tillför smuts istället för rengör, ju!

If I get too much tin on the tip, I do NOT wipe it off on the sponge. Instead I use a separate sponge for this, or as in the picture above, a special tip cleaning station, consisting of heavy steel wool. Residuals and tin is trapped in the steel wool and the bottom of the cup. Clever! I want the sponge to be as clean as possible, or I’ll just transfer oxide and dirt onto the tip.

psp2_0004_pict00121

Nu är det dags att rengöra arbetsstyckena. Det kan göras kemiskt och/eller mekaniskt. För finlödning av den här typen räcker det oftast med mekanisk rengöring. Här gnuggar jag med en glasfiberpenna över ytorna som ska lödas. Pass opp för fibrerna som bryts av bara, det kliar infernaliskt om man får dom under huden

Time to clean up the parts to be soldered. This can be done chemically and/or mecanically. For small stuff like this, it’s often enough to do a mechanical cleaning. In the picture above, I’m roughing up the areas to be soldered with a glass fibre pen. Mind your skin, as the fibres brake off, and it’s real itchy to get those buggers under your skin.

 psp2_0005_pict00131

Fogytorna stryker jag nu med flussmedel (eller lödvatten, smaksak det där). Jag snålar inte med fluss, rikligt ska det vara. Jag försöker alltid klura ut något sätt att fixera delarna som ska lödas, för om lödningen blir lyckad, är det ett helsike att göra ogjort!

I apply a liberal amount of flux to the area to be soldered. I always take time to find a way of fixating the parts, as it’s real tough to de-solder a properly soldered joint.

 psp2_0006_pict00171

Det finns flera sätt att tillföra tennet till lödstället. På bilden ovan matar jag på direkt från tennspolen: Jag lägger lödpennan mot lödstället i en flack vinkel, och för omedelbart till lödtennet mot lödspetsen, och snabbt bort med lödtennet. Jag ”ritar” eller ”suddar” försiktigt med lödspetsen, sen snabbt bort med pennan. En annan, vanligare förekommande variant vid mjuklödning är att plocka upp lödtenn direkt på lödspetsen och applicera mot lödstället: två varianter brukar användas, dels häftlödning (jämför punktsvetsning!) , dels sömlödning (när man till exempel vill förbinda längre delar med varann, via en ”söm”). Varianterna kombineras ofta.
Jag vet att jag fått en bra lödning när mässingen färgskiftar lätt och det fräser till omedelbums från flussmedlet.
Flyter tennet inte ut direkt, är det meningslöst att hålla kvar pennan eller mata på med mer tenn eller fluss. Då är nåt garanterat orent, så det är bara att göra om!

There are several ways of applying the solder. In the picture above I’m feeding the solder directly from the spool: I apply the solder tip at a low angle to the joint area, Immediately feeding the tin to the tip, and pull the tin away just as quickly. I do a ”drawing” or ”erasing” motion along the seam with the iron tip to distribute the tin, then quickly lift the iron off the material. Another variant, more commonly used in miniature soldering, is to feed tin directy to the soldering iron, and apply to the work area. Two variants of this method are the most common: point soldering and seam soldering. You can of course combine them. 
I know I have a good joint when the metal colour shifts slightly and I hear a distinct ”fizz” from the flux.
If the tin doesn’t flow properly directly there’s no point in trying to apply prolonged heat or feeding more tin/flux. You’ve missed cleaning something guaranteed, so start over!

 psp2_0007_pict00191

 Titta vad fint! Så här ser en lyckad lödning ut, stark är den också. Jag har bara putsat helt lätt med 1200 graders smärgelduk, så det finns inget behov av motorborsten. Får man en bra men mindre snygg lödning , kanske lite ful och med överflödigt tenn, är det jättesmidigt att snygga till med en sån här mässingsborste i ett motorverktyg.
Ja, svårare än så här blir det inte, egentligen: håll arbetsstycke och lödpenna ren, rengör kontinuerligt lödspetsen – efter varje lödningspunkt  brukar jag först dippa spetsen i stålullen, sen i svampen, heela tiden!

Look at that! A nicely soldered joint, and very strong too. I’ve just sanded lightly with 1200 grade wet-n-dry paper, and there’s no need for the motored brush. If one gets a good joint, albeit a bit ugly with excess solder, this kind of brass brush in a mtor tool is perfect for quickly reducing the excess and cleaning up of the joint.
Well, it doesn’t get any harder than this really: keep the parts clean, keep the iron clean, clean continually – Between every soldering joint I first dip the tip in the steel wool, and then into the sponge.

Källor/Sources:

”Quality Hand Soldering and Circuit Board Repair” (5th Edition) – H Ted Smith

”Lödning vid mdellbygge – grunder, redskap och arbetsmetodik” – Lars Juhlin

”Brazing and Soldering” (Copyright 1906) – James F Hobart

”Step-by-Step Jewelry Workshop” – Nicola Hurst

”Soldering and Brazing” (2nd Edition) – Tubal Cain

”Military Standard – Standard Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies” – MIL-STD-2000, U.S. Department of Defence

7 Comments

 1. Den var bra, Hasse! Är lite nyfiken på vilken typ av lödpenna som du har (lödstation och reglerbar temp?) Ser fram emot fortsättningen!
  Mvh
  Stefan

 2. Hallå hallå,

  Jag är en riktig Clabbe i Sjön-gubbe jag,så både tenn, flussmedel och lödstation kommer från denna eminenta firma. Nu såg jag att de plockat bort rätt mycket ur sitt sortiment, men det hittade jag på Kjell & Company.

  Vanligt 60/40 tenn funkar ypperligt:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=134361262

  Flussmedel. Mitt Clas Ohlsom-fluss har en ”snorig” konsistens, vilket gör det mer lätthanterligt än t.ex. lödvatten. Borta ur sortimentet tydligen, men jag misstänker att det här är likartat:
  http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx?item=40473&path=714500000,722000000,725500000

  Lödstationen är denna, med bra uteffekt, steglöst värmeintervall 0-420 grader. Finns billigare på Jula. Kolla bara att den levererar åtminstone 48 watt:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=134361158

  Lödspetsrengörare:
  http://www.kjell.com/content/templates/shop_main_details.aspx?item=40025&path=714500000,722000000,725500000

  /Hasse

 3. Great stuff thanks.

 4. Thanks for the feedback, Chris!

  /Hans

 5. Spot on with this write-up, I seriously believe this web site needs a lot more attention.
  I’ll probably be returning to see more, thanks for the advice!

 6. Bra, utförligt och lättförståeligt!

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *