Navigation Menu+

Plast på allvar eller lek – IPMS OPEN 2009

Posted on Apr 6, 2009 by in Marko Rouvinen, Reportage | 16 comments

IPMS Open 2009

open_2009_01
Här ser vi den Svenska domareliten slita hårt med bedömningen av modellerna.

Då var IPMS Open över för den här gången!
Ett arrangemang som både hyllas och risas av modellbyggare runt om i vårt land. Kanske vissa har lite för höga krav på ett arrangemang som drivs framåt av endast en handfull eldsjälar. Ni ska ha ett stort TACK, för att ni orkar dra det stora projektet i hamn. Ni är värda er vikt i Guld.

open_2009_02
Olle och Lars jobbar hårt med alla listor som kommer in från domarna.

Modellerna

open_2009_03
Jonas Dahlbergs ”After the battle, Hamahera, Indonesia” – Best in Show 2009.

Årets tävling var den bästa som arrangerats av IPMS Stockholm på väldigt länge och standarden var mycket hög bland alla objekt som ställdes ut. Ungdomarna har utvecklats enormt sen förra året, många trevliga modeller att titta på där. Gamlingarna får se upp!

Fartygsklassen var överraskande stor för en gångs skull, med hög kvalitet på allt. Vinnare i klassen var Jonas Dahlberg med sitt Hamahera diorama. Kanske inte min absoluta favorit, men domarna har nog haft det jobbigt i år att välja en segrare här. Fick höra att det skilde bara en poäng mellan topp tre i den klassen.

Flygklasserna är inte riktigt min kopp te, men det var många läckra gobitar att titta på. Det är bara att öva på sitt flygbyggande om man ska vara med i den klassen på Open. En sak jag reflekterade över är: varför håller svenska flygplan lägre kvalitet i byggutförande? Vad kan det bero på? Är utångsmaterialet så mycket sämre? Jag drar inte alla byggen över en kant men det är noterbart ändå. Skillnaden var väldigt stor förra året, i år var den ändå mindre.

open_2009_09

Bästa flygskalan måste ju vara 1/48: lagom stora men detaljerade modeller som bara den. Man måste vara urmakare för att få ihop en liten 109:a i 1/72, så jag lyfter på hatten för er alla som bygger braille, ni måste ha ett jävla tålamod när ni bygger i den skalan!

Noterade en sak, var var alla Drakarna? Hasegawa-Drakar i 1/48 har köpts i parti och minut, men det var inte många som kom till OPEN. Sitter ni där i er koja och tjuvhåller på dom eller har ni inte vågat kliva ut ur garderoben? Jag vill se Drakar på OPEN 2010! Själv har jag ingen, så det så.

open_2009_04
En scratchbyggd Stridsvagn 74H, finns inga ord, otroligt…

Pansarklasserna var av högsta kvalitet i år igen,brukar vara så att pansar slår flyg klart på den punkten. Inte så många läckra saker som fick mig att tända till, men några guldklimpar var det. Hur kan man bara komma på idén att bygga en stridsvagn från scratch när det finns så många stridsvagnar i plast att välja på?! Grymt bra vart det, där kan man verkligen tala om ”modellbygge på alla nivåer”. Snyggt jobbat, mer sånt. Annars saknande jag som sagt det där lilla extra på pansarfronten, kan bero på att några av våra bästa pansarbyggare uteblev i år.

open_2009_05
CCM’s läckra smörgåsbord, man blir sugen.

Det var inte många bilar i år på Bilklassen men det ska bli bättre till nästa år får vi hoppas. I år var Capital City Modelers med på OPEN, i form av en en bilsalong. Vi fick njuta av många högblanka bilar i olika klasser. Man måste ju bara berömma dem för att de orkar hålla på med lacken så att man kan spegla i den! Vet själv av erfarenhet att det är inget man får till på fem röda. Nästa år får vi äntligen njuta av lack och kromad list till fullo på OPEN, go början på våren det blir för alla bilentusiaster.
Bland alla rosthögar i IPMS-stallet så var det en F1 Honda med en riktigt väl utförd dekalering. Man undrar verkligen hur många timmars arbete det var med dekalerna för att få det så bra? Mer sånt vill jag också se på OPEN, F1-fan som man är.

open_2009_06
Staffan Linders Nosferatu. Scary!

Bland figurerna var det Nosferatu som dominerade helt med sin kyliga blick över borden, tänk att ha en 1/1 Nosferatu hemma? Du kan skrämma grannar, barnen och frugan, bara det sista är värt en Oscar. Jag vill ha!

Staffan Linder var den som fick till den här härliga (?) skapelsen, den borde ha blivit ”Best in Show”! Troligtvis är det här för ”konstärligt” och ”over the top” för många modellbyggare, eller kan det bero på att man har svårt att bedöma icke historiska modeller? Jag vart besviken på domarna som gav priset till Jonas Dahlbergs fartyg istället. Det är inget fel på Dahlbergs fartyg som jag tyckte väldigt mycket om, men det var inte ”Best in Show”. Hoppas att den där ”Rostflugan” börjar nå sin kulmen, den är tröttsam. Jag vill inte se rost på ett bra tag nu! Allt blir inte rost på några minuter som många tror.
För mig var Nosferatu bäst, vilket jobb. Om allt skulle vara av den kvalitén så vore det bara att sluta att bygga. Men man bygger ju för sin egen skull, hoppas jag…

Hobbybokhandelns priser

Hobbybokhandeln delade ut två priser på IPMS OPEN 2009. Första året var det Jonas Dahlberg som fick ”Hobbybokhandelns Hederspris” för sin kreativitet, och för att han börjat hitta ett ”formspråk” som passar honom som hand i handske. Det är inte många modellbyggare som kan tävla med Jonas i kreativiteten i berättandet i byggena. Jag vet, hans senaste var rostig, men den var bra. Annars får det vara nog med rost för mig som sagt…

open_2009_08
Stellan Englund med en Fiat 500, vad annars?!

Hobbybokhandelns Hederspris

Årets ”Hobbybokhandelns Hederspris” gick till Stellan Englund, för att han är en modellbyggare som vågar krama ut sin kreativitet till det yttersta i sina modeller, men ändå inte gå för långt för att övertyga oss åskådare. Han är mest känd för sin Fiat 500 serie som inte har några gränser på hur långt man kan gå i byggutförande. Alla är inte övertygade om Stellans storhet (för att han inte bygger mainstream?), men det är kanske en större utmaning att ”gå över gränsen” som Stellan. Fler borde våga ta steget ut ur mainstreamfåran, som är väldigt djup.

open_2009_07
Staffan och Nosferatu (Staffan till vänster då…)

Final Assembly Award 2009

Årets ”Final Assembly Award 2009” gick till Staffan Linder, en modellbyggare som lever för konsten och kärleken till sina byggen. Vem minns inte ”Sjunde Inseglet” (som borde ha blivit ”Best in Show ” det året!)? I år var det Nosferatu som skrämde vettet ur besökarna på OPEN med sin sjuka blick. Själv tyckte jag som sagt att det var årets ”Best in Show”. Han får vårt pris för det fantastiskt utförda arbetet med att få liv en död sak. För han var väldigt levande för att vara en vampyr…

Till next time…

Som slutkläm vill jag tacka alla modellbyggare som var med och såg till att vi som aldrig kommer ut ur garderoben får njuta av alla läckra plastmodeller som verkligen blommar ut till vårsolens värme på OPEN. Vi ses igen nästa år, eller om saknaden blir allt för stor så hittar ni mig på Hobbybokhandeln.

/Marko – Hobbybokhandeln

Vad tyckte du om OPEN 2009?
Kommentera gärna!

16 Comments

 1. Som alltid årets höjdpunkt tillsammans med midsommar och jul! Men lite lågt deltagarantal verkade det som. Många bord stod tyvärr lite för tomma. Dock många fina inspirerande mästerverk som förhoppningsvis får en att ta tag i modellbyggandet lite bättre. (Högen av modellkartonger blir bara större och större därhemma!) Det jobbigaste är att man nu får vänta ett helt år till. Precis som varje år alltså!

 2. Hej Lasse,
  kul att du tyckte om evenemanget. Vi tackar för detta.
  Om du tyckte att det såg lite tomt ut på borden så beror det inte på att det var mindre antal modeller än andra år utan det berodde på att vi har fler bord att ställa ut på så att man kan se modellerna bättre.

  mvh
  Mats Stråhle
  IPMS Stockholm

 3. Hm, du kanske ska göra nåt åt sidoförhållandet på bilderna – de är så smala och höga nu. (Sätta ”width” men inte ”height” på bild-objektet tror jag är en hit.)

 4. Hallåj Kai-Mikael,
  Bilderna är 581 X 436 pixel nerskalat (om du klickar på dom får du upp fullstorlek 800 X 600 om de får plats på din skärm, annars ett förhållande som är korrekt skalat enl formeln bredd 1,00 X höjd 0,75), så de är inte smala och höga, ingen förvrängning av bildförhållandena alltså. Låter som du har en skärm som förvränger i så fall? Sväng förbi Pipers o ta en titt på vår monitor så ser du vad jag menar!

  /Hasse

 5. Great report on the open and thanks for posting it. Congrats to all the winners. So many of the models were fantastic. Jonas’ ship is one of the most creative and best executed models I have ever seen.
  Stellan’s Fiat is superb. I wish I had been there.

 6. Mycket fina bilder och bra skrivet! Själv har jag inte besökt Open på några år nu. Det finns så många fina modeller att man drömmer sig bort för varje verk man betrakta, och både Linders ”gubbe” och Jonas strandade fartyg är fantastiska modellbyggen!

  En dag kanske jag återkommer till Open med lite helikoptrar, framtiden får utvisa….

  /LAK

 7. Hejsan Daniel,
  Ja, det var ett bra tag sen man såg dig… bygger du fortfarande, eller ligger det nere för tillfället?
  /Hasse

 8. Hej Hasse.

  Bygger fortarande till o från, ställer dock ej längre ut på OPEN. Sist var nog 2006..
  Har bland annat varit hos U.S Coast guard i USA o hälsat på så, lite röd/vita maskiner är vad jag jobbar med just nu…

  Mvh
  Lak

 9. Hej igen Daniel,
  Ja, hmm, för min del var det väl ganska prick 23 år sen jag fick nåt utställt… å då inser man att shit! Är jag sååå gammal??
  Coolt med USCG, är det genom jobbet du hälsat på hos dom? Finns många fina cheman att välja på bland de visparna.
  Peace,
  /Hasse

 10. Tack för dom fina orden. Och för det fina priset. Jag är mycket hedrad. Jag tyckte också det var en något avslagen känsla i år. Tyckte det verkade vara väldigt lite folk. Och många man hade förväntat sig där, deltog ej. Kan ha varit besökardeltagandet som var lågt..? Det vore ju trevligt om man kunde hitta ett alternativ till gympasalen… Jag vet, jag vet, men iallafall…

  Hasse och Kai-Mikael Jää-Aro: Jag fick oxå fel bildstorlek. Men en snabb koll i IE visar att för min del var det en Firefox-inkompatibilitet. I IE funkade det fint.
  /Staffan

 11. Tackar för priset! Kul att Fiat-bilarna uppskattas för det de är av er som tävlar och besöker Open. Precis återkommen från England så jag får uppdatera mig på vad som händer i plastmodellandets lilla universum här hemma. Marko; det KAN tänkas bli liiite mer rost någonstans…
  /Stellan

 12. Staffan: Hejsan, kul att se dig, även om det var bara på bild. Long time…
  Hade ingen aaaaning om att du gjort sån häftig karriär på Weta och allt, häftigt värre: har ni några öppningar för praktikanter har jag en 16-åring här som hoppas utbilda sig inom gebitet 🙂

  Tack för tipset ang Explorer/Firefox. Dang, vette tusan om man pallar koda om alla 100 eller vad det artiklar. Men jag kör en annan variant från o med n så det ska funka även i Brinnande Räven!

  Peace,
  /Hasse

 13. Stellan: Du har inte missat nåt väsentligt i svenska modellvärlden: inga utbrytarfraktioner eller revolutioner denna vecka. Heller.
  Mera rost till folket, vi måste få upp alla 500:or! M-L folket kommer gå bananas!

  Yours,
  /Hasse

 14. Hasse, varför är jag inte förvånad av bristen på revolutioner…? Jag gjorde en rostig 500:img men det blev bara smul och damm av den så det bide inget att visa upp. Får lugna ned mig lite på den punkten nästa gång. Det råkar inte vara någon som vet var man får tag på en Fiat för en rimlig penning, de tycks vara som bortblåsta. De övriga Fiorna är på gång, lugna dig lite så ska fotoblixtarna gå varma framöver. Utlovar att de senaste alsterna kommer upp här ganska snart. ”M-L folket”? vad menas????
  Eder,
  S.

 15. Hallå hallå!
  M-L = Missing Lynx, pansarfreaksens himmelrike på jorden.
  /Hasse

 16. Växeln har packat ihop, hissen går inte ända upp, lampan brinner men ingen är hemma, hjulet snurrar men hamstern är död eller så betyder det att jag tillbringar för lite tid vid datorn… uops!
  /S

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *